Mitä Dogo Argentinon kanssa voi harrastaa?

09.05.2019


Mitä tämän rodun kanssa voi harrastaa?

Dogo Argentinot ovat nopeita, ketteriä, hyvä vainuisia ja erittäin teräväpäisiä kavereita. Eli tämän rodun kanssa voi harrastaa melkein mitä vaan, paitsi sitä mihin tarkoitukseen nämä on alun perin jalostettu, eli metsästykseen. Toki jälkiviettiä voi tässäkin lajissa hyödyntää.

Aloitetaan ihan pentuiästä. Pennun kanssahan voi, ja pitääkin harrastaa tottelevaisuuskoulutusta eli tokoa. Jokaisen koiranomistajan vastuuseenhan kuului opettaa koiralle tottelevaisuutta ainakin siinä määrin, ettei koirasta koidu harmia, taikka vaaraa ulkopuolisille ihmisille ja eläimille. Tämä on harrastus jota voi jatkaa ja kehittää koko koiran eliniän. Usealta paikkakunnalta löytyy yhdistyksiä jotka järjestävät kursseja, koulutuksia ja jopa kilpailuja tämän lajin parista. Jos tästä haluaa vielä kehittyä lisää, niin vaihtoehtona on myös rallytoko, joka on hieman vauhdikkaampi versio.

Toinen hauska harrastus jota voi aloitella jo pentuiällä on hajukoulu ja jälkikoulutus. Tämä on laji, jossa vain mielikuvitus on rajana ja tätä voi tehdä ihan kotonakin eikä ole kallis harrastus. Hajukouluja järjestetään paikkakuntakohtaisesti eri yhdistysten toimesta, mutta tätä voi harrastaa myöskin kotona laittamalla jotakin hajua kippoon ja kun koira ilmaisee hajun koskettamalla kippoa, se palkitaan.

Sitten kippoja lisätään ja kun koira löytää oikean kipon, niin palkitaan. Kun tämä alkaa sujumaan niin kipot voi viedä ulos ja laittaa niitä eri paikkoihin. Jälkiharrastuksenkin voi pennun kanssa aloittaa, vaikka tekemällä namilla hajujälkeä sisätiloihin ja piilottamalla nameja hajujäljen päähän. Kun tämä alkaa sujumaan niin sitten voidaankin siirtyä ulos ja tehdä samalla pihalla.

Kun homma alkaa olla hanskassa niin voidaan siirtyä metsään. Hajujäljen tekemiseen voi käyttää mitä tahansa koiraa kiinnostavaa voimakasta hajua. (itse olen käyttänyt tryffeliöljyä.) Haju laitetaan vanutuppoon, tai kangaspalaan joka sidotaan pitkään naruun ja tätä vedetään metsässä. Jälki merkataan niin, että koiran kanssa jäljelle tuleva tietää missä jälki kulkee ja merkkien kohdalle voi laittaa pieniä namirasioita joilla koiraa palkitaan jäljellä. Jäljen päässä voi olla sitten vaikka ihminen odottamassa.

Nämä molemmat lajit ovat sellaisia joita voi jalostaa hyvinkin pitkälle ja kannattaakin käydä tutustumassa oman paikkakunnan koulutus ja kurssitarjontaan.

Kun pentu hieman varttuu niin sitten Agility on hauska harrastus. Tätäkin lajia voi harrastaa kotona tai, sitten voi katsoa onko omalla paikkakunnalla tarjolla agilitykenttiä, joita voisi vuokrata tuntihinnalla omaan käyttöön. Jos sinulla on oma piha, niin agilityradan voi rakentaa itsekin. Putkia, renkaita ja esteitä saa edullisesti verkon kautta ja osan tarvikkeista voi rakentaa itsekin. Tässäkin kannattaa käyttää mielikuvitusta.

Kasvavan pennun kanssa tulee muistaa, ettei esteistä alussa tehdä liian korkeita, ettei koira loukkaa itseään. Jos tämä on juuri se teidän laji, niin kannattaa lähteä mukaan lajin yhdistysten toimintaan ja edetä vaikka kisaamiseen asti.

Kun päästään aikuisikään niin tässä vaiheessa saadaan lisää harrastuslajeja joita koiran kanssa voi kokeilla.

Canicross ja muut vetolajit ovat hauskaa yhdessä tekemistä ja samalla saadaan koiralle voimaa ja lihasmassaa. Canicross on laji, jossa koiralla on vetovaljaat ja ihmisellä vetovyö, koira antaa vetoapua ja ihminen hölkkää koiran perässä. Talvisin vetojuttuja voi harrastaa suksilla, kunhan muistetaan ettei mennä laduille joille koirien vieminen on kiellettyä. Näillekin molemmille lajeille järjestetään kilpailuja. Vetolajeissa myös taakanveto on hyvä laji, tähän kannattaa pyytää ohjeistusta, että homma tehdään oikein niin ettei koira saa vammoja. Tätä varten on ihan omat valjaat, joista löydät lisätietoa ja joita voit tilata www.midask9.fi

Riista ja saalisviettiä voi testata voi myös harrastaa ja harjoitella oman koiran kanssa, laittamalla juuttisäkkiin täytettä joka ei vaurioita koiran hampaita mutta on tarpeeksi painavaa pitämään säkin maassa. Säkkiin pitkä köysi ja sitten vaan säkki liikkeelle ja toinen löysää koiran perään. Tästäkin lajista on saatavilla koulutusta.

No sitten viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä näyttelyt .Dogojen kanssa käydään hyvinkin paljon näyttelyissä ympäri maailmaa. Harrastuksen voi aloittaa pennun kanssa jo match showsta eli leikkimielisestä kaikille koirille tarkoitetuista näyttelyistä, joita järjestetään paikkakunnittain. Tästä voi sitten edetä virallisiin näyttelyihin. Pennut voivat osallistua näyttelyistä riippuen jo 7-9kk ikäisinä. Tähänkin harrastukseen on saatavilla näyttelykursseja ja koulutuksia. Harrastamisenkin suhteen pitää muistaa, että narttujen ja urosten kanssa harrastaminen jo hieman erilaista. Narttu voi hyvinkin pennusta aikuisikään harrastaa kaikkea ryhmissä ja osallistua erilaisiin kilpailuihin, toki tämäkin on yksilöllistä. Mutta uroksen kanssa haasteeksi saattaa koitua murrosikä, joka yleensä kestää 1,5 vuodesta, tuonne 3 ikävuoteen asti. Silloin voi olla, ettei ryhmässä muiden urosten kanssa harrastaminen oikein onnistu. Tämä aika kannattaakin hyödyntää kotona harrastamiseen ja tottelevaisuuskoulutukseen. Kun pahin uhma on takana, lähteä sitten varovasti kokeilemaan muiden koirien kanssa harrastamista uudelleen.

Suomessa on myös käytössä kansainvälinen suojelukoe, IGP. Suojelukoe käsittää jäljestämis-, tottelevaisuus- ja suojeluosuudet. Suojelukokeisiin osallistuvalla ohjaajalla on oltava voimassa oleva suojelulisenssi. Suojelukokeeseen oikein koulutettu koira ei ole koskaan vihainen eikä vaaraksi ympäristölleen. Suojelussa koira nauttii taistelusta avustajan kanssa. Koira kohdistaa taistelun ainoastaan suojavarusteisiin puettuun henkilöön, joka innostaa koiran puremaan suojahihaa. Lisätietoa lajista on saatavilla www.palveluskoiraliitto.fi

Dogo Argentino sopii hyvin peruskoulutettuna pelastuskoira koulutukseen ja harrastamiseen.

"Pelastuskoirat koulutetaan paikallisissa palvelus- ja pelastuskoirayhdistyksissä. Koulutus sisältää hallittavuuden (tottelevaisuus ja ketteryys) lisäksi henkilöetsinnän sekä maastossa että raunioilla ja jäljestämisen. Yhdistykset järjestävät erilaisia koulutus- ja harjoitustilaisuuksia joissa koulutetaan sekä koiraa että koiranohjaajaa etsintätehtäviin.

MILLAINEN KOIRA JA OHJAAJA SOPII PELASTUSKOIRATOIMINTAAN?
Pelastuskoiratoimintaa ei ole rajattu vain tietyn rotuisille koirille, mutta koiran on oltava rakenteeltaan terve ja hyväkuntoinen. Pelastuskoiran tulee olla sekä ihmisille että toisille koirille ystävällinen ja luottavainen. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa." Lähde Suomen Pelastuskoira liitto

Tarkoituksemme on pyrkiä järjestämään mahdollisimman paljon erilaisia tapahtumia ja koulutuksia ja kursseja eri lajeissa. Meiltä voitte aina kysyä lisää tietoa lajista, joka sinua eniten kiinnostaa ja pyrimme laittamaan linkkejä, videoita ja tietopaketteja joista saa lisäinfoa.


© 2019 Suomen Dogo Argentino harrastajat ry
Rakkaudesta rotuun ♥️
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita